Teatr NN

Obóz Rosjan był przy moim domu - Stefan Zarębski - fragment relacji świadka historii z 5 września 2014

Tutaj sobie przypominam jako maleńki chłopak, jak przez mgłę, tutaj z tyłu, za tym magazynem, to jak wracali ruskie z frontu, z Niemiec, to tam z tyłu sobie zrobili takie zadaszenie z plandek i tam była kuchnia i tak dalej. I tu wszędzie było pełno amunicji, różnych pistoletów, piorun wie czego. I pamiętam, bo to był płot drewniany, jak taki młody chłopak ruski w furażerce do mnie z pistoletu mierzył, to tak utkwiło mi w głowie. A tutaj poniżej jak takie lekkie zbocze jest, to tam był schron i ja sobie też przypominam, to wszystko już przez mgłę, jak mnie dziadek z tego schronu w jakimś, nie wiem czy to kołdra czy w kocu, niósł mnie tutaj na podwórek do piwnicy, bo tu była piwnica murowana, tylko rozebrana już.