Teatr NN

Mord na ludności żydowskiej w Izbicy - Genowefa Szewczyk - fragment relacji świadka historii z 7 października 2019

Z Bełżca gnali do Izbicy, to jak by [getto] było w Zamościu, toby ich w Zamościu zatrzymali, a oni ich nie zatrzymali, bo tam nic nie było. Gnali ich, paru Niemców na motocyklach, a ich tysiące i szosą na piechotę, i do Izbicy na kirkut. I tu ich wytłukli, tu ich wybili, musieli jeszcze wykopać taką fosę okropną. Ja tego nie widziałam, tylko tak mówili, że taka była wykopana, ze cztery metry szeroka, Żydzi kilka dni kopali to.

A później ich stawiali nad tą fosą i bili, i oni od razu tam padali w ten dół, tysiące, na kupę, to jeszcze mówili, że jak zasypali, to się ziemia ruszała. To znaczy, że jeszcze żyli ludzie. Tam było tyle ludzi, tyle tych Żydów było na tym kirkucie, tysiące ludzi. Z Czech nawieźli, z Bełżca, z Zamościa i wszystko do Izbicy gnali. Tutaj, bo tu był ten kirkut duży na górze takiej.