Karol Rudolf Vetter (1810–1883)

Lubelski browarnik i przemysłowiec

Szkoła Handlowa A. i J. Vetterów w Lublinie
Szkoła Handlowa A. i J. Vetterów w Lublinie (Autor: nieznany)

PochodzenieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Urodził się w 1810 roku w Poznaniu jako syn Ernesta i Katarzyny. Od 16. roku życia zarabiał na swoje utrzymanie.

Działalność gospodarczaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Początkowo odbywał praktykę gospodarczą, którą wkrótce porzucił i zajął się piwowarstwem. Do Lublina przyjechał w 1835 roku. Nie osiedlił się tutaj od razu, lecz zamieszkał we wsi Zawieprzyce w powiecie lubartowskim, gdzie prowadził fabrykę porteru i likierów.

W 1844 roku nabył opustoszałe zabudowania po klasztorze Reformatów i na stałe zamieszkał w Lublinie. Po przeprowadzeniu odpowiednich prac remontowych i adaptacyjnych w zakupionych obiektach przy ul. Bernardyńskiej 15, uruchomił w 1845 roku destylarnię wódek, a w 1846 roku – browar. W ciągu kilku lat rozbudował i zmodernizował obydwa zakłady. Pierwszy na Lubelszczyźnie zaczął produkować piwo bawarskie. Zakłady Vettera należały do największych tego typu fabryk na Lubelszczyźnie.

RodzinaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Żoną Vettera była Charlotte Julia Mende. Mieli dwóch synów: Augusta i Juliusza oraz dwie córki: Kazimierę i Karolinę.

Vetter wielokrotnie przeznaczał duże kwoty na cele dobroczynne. Jego żona była stałą opiekunką sali sierot Lubelskiego Towarzystwa Dobroczynności.

Karol Vetter zmarł w 1883 roku w Lublinie1.

1. Wróć do odniesienia T. Radzik, A. Witusik, Jan Ziółek, Słownik biograficzny miasta Lublina, t. 1, Lublin 1996, s. 279.