August Karol Vetter (1847–1907)

Lubelski browarnik, działacz społeczny, fundator i opiekun Szkoły Handlowej im. Vetterów przy ulicy Bernardyńskiej w Lublinie, jak również Szpitala Dziecięcego przy ulicy Staszica 7. Właściciel majątku ziemskiego Jabłoń.

Pochodzenie

Urodził się 16 stycznia 1847 roku w Lublinie. Był synem Karola Vettera i Charlotte Mende.

Działalność gospodarcza

Po śmierci ojca odziedziczył wraz z młodszym bratem Juliuszem znaczny majątek w postaci kapitału, dwóch zakładów przemysłowych (browaru i destylarni wódek) oraz nieruchomości w Lublinie.

W 1892 roku bracia Vetterowie uruchomili słodownię. Posiadali również składy trunków, w których sprzedawali wyroby własnych fabryk, co przynosiło im dodatkowe zyski. Dysponowali ponad 300 akcjami Towarzystwa Udziałowego Cukrowni i Rafinerii Lublin.

Czytaj więcej>>> o działalności rodziny Vetterów

Działalność społeczna

August Vetter szczególnie interesował się rozwojem szkolnictwa handlowego w Lublinie. Był honorowym członkiem Towarzystwa Pomocy dla Szkoły Handlowej w Lublinie. W 1904 roku został prezesem Rady Opiekuńczej Szkoły Handlowej w Lublinie i funkcję tę pełnił do śmierci. Położył duże zasługi przy budowie gmachu Szkoły Handlowej. Dzięki jego staraniom szkoła była pierwszą placówką oświatową w Królestwie Polskim, która otrzymała zgodę władz carskich na nauczanie w języku polskim.

Czytaj więcej>>> o gmachu Zespołu Szkół Ekonomicznych im. A. i J. Vetterów w Lublinie

August Vetter był również członkiem-założycielem Kasy Pożyczkowej Przemysłowców Lubelskich oraz członkiem zarządu Towarzystwa Kredytowego Miejskiego. Przeznaczał datki pieniężne na starców i kaleki, fundował zapomogi dla ubogich uczniów Szkoły Handlowej, dokonał zapisów znacznych sum i cennych darów w naturze dla różnych osób i instytucji.

Zmarł 22 grudnia 1907 roku i został pochowany na cmentarzu ewangelickim w Lublinie1.

Opracował Arkadiusz Król
Redakcja: Monika Śliwińska

Przypisy

1 Tadeusz Radzik, Adam Witusik, Jan Ziółek, Słownik biograficzny miasta Lublina, t. 1, Lublin 1996, s. 277.

Tadeusz Radzik, Adam Witusik, Jan Ziółek, Słownik biograficzny miasta Lublina, t. 1, Lublin 1996.