Teatr NN

Związek kombatantów i odznaczenia - Natalia Stachura - fragment relacji świadka historii z 17 lutego 2011

Dopiero w siedemdziesiątym którymś roku odszukała mnie ta nasza pani profesor i mówi: „Słuchaj, zapisz się, ja ci poświadczę.”. Ona mi poświadczyła, wprowadziła i ja weszłam do tego związku kombatantów. Nikomu nic nie mówiłam po wojnie. Nie prowadziło się działalności, nie brałam udziału już w tym ruchu. Mój mąż dostał od prezydenta Krzyż Oficerski. Ja dostałam Krzyż Kawalerski, Krzyż Partyzancki i Krzyż Batalionów Chłopskich.