Teatr NN

Zaopatrzenie w PRL-u - Jadwiga Ciechan (z d. Haryton) - fragment relacji świadka historii z 11 kwietnia 2005

Zaopatrzenie w PRL-u Na [ulicy] Skłodowskiej był sklep mięsny. Nieraz mąż w nocy kolejkę zajmował i sąsiadki, jedna drugą zmieniały i to się stało godzinami, dosłownie dziesięć godzin.

Drugi taki sklep [był] na Głębokiej, też mięsny, gdzie nieraz człowiek łzy wylał, bo kiedyś mówię: „Pójdę do domu, coś zjem”, bo długo się stało, a przyszłam, a baby się uczepiły, że mnie nie widziały, a ja już tam stałam pewnie z osiem godzin. Osiem i piętnaście godzin się stało. Były kartki na mięso, nie pamiętam tak na wagę ile to tego było, ale to się od razu kupowało całą kartkę i tam dzieliło się trochę tego, trochę tamtego, żeby jakoś to starczyło. Bardzo ciężko było. Teraz to nam nie chce się wierzyć, żeśmy tak przeżyli, że się żyło, że się śmiało i dzieci rosły, [że] dawałam sobie jakoś radę. Musiałam sobie dawać radę, bo nie było innego wyjścia, a ja jeszcze cały czas szukałam tego dokształcania jakiegoś, niepotrzebnie zresztą całkiem.