Wpadka za kulisami - Zofia Wronko-Mitrut - fragment relacji świadka historii z 11 lipca 2013

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, kabaret "Czart", granie przedstawień, zabawne sytuacje na scenie 27. Wpadka za kulisami Z takich jeszcze śmiesznychwydarzeń, to może opowiem jak mieliśmy próby, i jeszcze okna były niezasłonięte od strony apteki, i od strony Trybunału, więc wypadało się na scenę, coś się tam tego, i z powrotem. Takie były próby. Bo pierwsze, to się czytało, siedziało, jeszcze się nic nie zasłaniało. A potem już było tak, że jednak zasłonka od strony widowni była, ale po prostu nasze koleżanki rekwizytki nie zasłoniły nam tych okien od strony apteki i od strony Trybunału. A myśmy się nie przejmowały, bo kto tam w nocy chodził po Starym Mieście. Nawet nam nie przyszło do głowy, że tam ktoś może zobaczyć. I w tej kulisie, co jest właśnie apteka, stoimy z Danusią, rozmawiamy, a ja myk do góry spódniczkę, i se poprawiałam rajstopy, bo jakoś mi zjechały. I tak właśnie sobie poprawiam, pupkę sobie wypięłam i w pewnym momencie słyszymy pukanie, oglądamy się, całuski do nas wysyła. No oczywiście w pośpiechu już żeśmy uciekły z tej kulisy. I oczywiście był śmiech, a oni brawa zaczęli bić.