Teatr NN

Obchodziło się głównie „lecia” Czarta - Zofia Wronko-Mitrut - fragment relacji świadka historii z 11 lipca 2013

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, kabaret "Czart", obchody dekad istnienia kabaretu, członkowie kabaretu "Czart" 12. Obchodziło się głównie „lecia” Czarta Zawsze czekało się do jakichś „leci” Na dwudziestolecie, to pamiętam, że wtedy od Mariusza Dmochowskiego, bo była ministerialna nagroda, dostałam tysiąc złotych i piękny dyplom. Gdzieś to mam. Jeszcze były wtedy wręczane z rąk prezydenta złote odznaki, bo to przeważnie przy okazjach jakichś „leć”to było. I potem, przy końcu, jak już prawie śmy nie grali, to Danusia Wójtowicz jeszcze ściągnęła nas wszystkich do programu. A to było czterdziestolecie „Czarta” i to był 1994 rok wtedy, i wszyscy reżyserzy przyjechali. Nie wiem czy był Rzeszewski, ale w każdym bądź razie był pan Żuchowski, reżyser lubelski. Dużo było wykonawców: Szczepanik, Grześkowiak, kilku nie było, bo byli za granicą. Był również Andrzej Żochowski, który grał w Szopce mną. Myśmy grali wtedy, i ja byłam studentką, która szuka mieszkania razem ze studentem i tam była piosenka napisana, bo Kazio również dla mnie napisał te dwie rzeczy, żebym w tej Szopce nadziei, to jeszcze kilka rzeczy było napisanych i śpiewałam. Andrzej Żochowski wyjechał za granicę, w Londynie mieszka już wiele lat. A był aktorem teatru Osterwy.