Teatr NN

Szkoła Podstawowa w Zemborzycach – Leszek Daniewski – fragment relacji świadka historii z 27 sierpnia 2014

Zemborzycach Szkoła Podstawowa w Zemborzycach Siedziba Szkoły Podstawowej w Zemborzycach Kościelnych zmieniała się na przestrzeni lat. Pamiętam starą szkołę, która w tej chwili już nie istnieje – została rozebrana po wybudowaniu w 2006 roku nowego obiektu. Swoją edukację rozpocząłem w 1959 roku. Uczyłem się jeszcze w starym budynku. Mówiono, że to żydowska bożnica przeniesiona spod Lubartowa. Kiedy historycy dokładnie zbadali, okazało się, że był to jednak budynek magazynowy.

W Zemborzycach funkcjonowały jeszcze dwie inne szkoły. Obecnie nadal działa szkoła w Zemborzycach Tereszyńskich, natomiast w Zemborzycach Dolnych już nie istnieje. Siedziby szkół często zmieniały się. Początkowo naukę prowadzono w domach prywatnych, później w starym budynku gminy, aż do czasu oddania do użytku przeniesionego budynku spod Lubartowa. Siedziba szkoły w Zemborzycach Kościelnych pozostała w tym miejscu do dziś.