Teatr NN

Zalew Zemborzycki przyśpieszył rozwój Zemborzyc – Leszek Daniewski – fragment relacji świadka historii z 27 sierpnia 2014

Zemborzycki, projekt Lublin. W kręgu żywiołów - woda, budowa kanalizacji w Zemborzycach Zalew Zemborzycki przyśpieszył rozwój Zemborzyc Zalew przyśpieszył rozwój Zemborzyc. Kiedy byłem przewodniczącym Rady Miasta w I kadencji 1990-1994, zainicjowałem budowę kanalizacji w kierunku Zalewu Zemborzyckiego i Zemborzyc. Po kilku latach w dość szybkim tempie tereny te zostały skanalizowane, dzięki czemu ścieki z szamb nie były już odprowadzane samodzielnie przez mieszkańców do przydomowych ogródków, co było związane z brakiem wystarczającej liczby samochodów do opróżniania szamb. Jedynie miejskie wodociągi dysponowały pojazdami miejskimi do wywozu nieczystości, ale tak było ich za mało.

To były dla mnie bardzo trudne czasy ze względu na ogrom i złożoność ludzkich problemów. Całe szczęście, że ten okres mamy już za sobą. Wybudowanie kanalizacji w tym rejonie uważam za swoje największe, poza budową szkoły w Zemborzycach, osiągnięcie w pracy samorządowej. Kanalizacja to naprawdę dziejowe dobrodziejstwo dla Zemborzyc i Zalewu Zemborzyckiego.