Teatr NN

Przepis na placuszki z mąki macowej - Maria Szmulewicz (z d. Rabinowicz) - fragment relacji świadka historii z 1 maja 2001

placuszki, mąka macowa Przepis na placuszki z mąki macowej Mace-mąka to jest taka specjalna mąka z macy. Pokażę wam tą mąkę, bo mam tą mace-mąkę. Bo ja czasami jestem taka dobra dusza, przyjdzie sąsiadka, taka znajoma Fredzia, „Oj Fredziuniu, masz mąkę, masz to” i porozdaję. O to, widzisz, dziecko? To jest mąka z macy zrobiona, przepuszczona przez maszynkę. To właśnie jak idą święta, to sprzedają tą macę i mace-mąkę tam w tej izbie pamięci. Mace- mąka wygląda jak bułka tarta. Podobna do bułki, tylko ma troszkę inny smak. Bo to macę robi się przecież z samej wody i mąki. Tam nic więcej nie dochodzi, tylko woda i mąka.

Z tej mąki macowej można zrobić bardzo smaczne placuszki. To robię tak: troszkę tej mąki wsypię i najsampierw trzeba pięć, sześć albo i więcej jaj. Ubijam mocno pianę ze wszystkich jajek, później wsypuję tę macę-mąkę, troszkę soli, można odrobinkę wody, bo ona szybko gęstnieje, i na olej. I wychodzą takie placuszki –pycha.