Teatr NN

W czasie szabatu tańce są do 12 w nocy - Maria Szmulewicz (z d. Rabinowicz) - fragment relacji świadka historii z 1 maja 2001

„W czasie szabatu tańce są do 12 w nocy” Jakbyście kiedyś byli w Warszawie na szabacie, czy w Śródborowie, jak robią szabat, to tam później tańce są do dwunastej w nocy. Pojedzą, a później mężczyźni w swojej synagodze, kobiety w swojej kółeczko, i tańczą, i tańczą, i tańczą do białego rana. A w ogóle w Izraelu to jak się wyjdzie godzina czwarta, piąta, szósta, siódma, ósma wieczór to tam normalnie na ulicy ludzie wychodzą, biorą się w kółeczko i wszyscy tańczą. Ja myślę, Boże, co to jest? Wszyscy, starzy, młodzi, dzieci, wszyscy w kółkach tańczą. Nie przejdzie się spokojnie, tylko każdego załapują i w kółko taniec.

To jest życie! Nie odczuwa się żadnych wojen, żadnej nienawiści, nic nie ma. Tutaj w telewizji więcej pokazują, a tam się nic nie odczuwa. Tańce, śpiewy i zabawa. I nic więcej. Do białego rana.