Teatr NN

Przepis na cymes - Maria Szmulewicz (z d. Rabinowicz) - fragment relacji świadka historii z 1 maja 2001

cymes Przepis na cymes Czasami robię marchewkę, to się nazywa cymes. To się bierze marchew, kroi się na takie drobne ćwiarteczki malutkie, nalewa się troszeczkę wody i ta marcheweczka gotuje się aż będzie miękka. Wtedy dodaje się cukru, odrobineczkę soli i ja jeszcze dodaję kilka rodzynek i troszkę miodu. I to się nazywa cymes. Bardzo smaczna marchewka. Taka marchewka na gęsto. Ale nie robię tego teraz, bo ja wiem, nawet jakoś mi się nie chce. To też robi się na szabas.