Teatr NN

Piosenka żydowska o dzieciach, które uczą się u rabina - Maria Szmulewicz (z d. Rabinowicz) - fragment relacji świadka historii z 1 maja 2001

piosenki, jidisz Piosenka żydowska o dzieciach, które uczą się u rabina Ta piosenka jest o małych żydowskich dzieciach, które uczą się u rabina. Rabin to jest nauczyciel. To jest właśnie o tym, że jest maleńki domek, że w piecu pali się ogień, jest tam gorąco i ten rabin właśnie uczy dzieci alfabetu - alef, bet, gimel, dalet, to jest alfabet żydowski. To taka króciutka piosenka, bo ja nie pamiętam ich całych.