Praca - Tadeusz Filipek - fragment relacji świadka historii z 28 lutego 2008

Podjąłem pracę w Lubelskich Zakładach Graficznych już na Unickiej 4 i tam pracowałem do roku 1991. Wówczas mieszkałem na Bronowicach, później mieszkałem w budynku drukarni przez jakiś czas, a następnie otrzymałem mieszkanie na Kalinowszczyźnie, na ulicy Dmowskiego 8. Obecnie mieszkam w dzielnicy Dziesiąta, przy ulicy Żeromskiego. Początkowo pracowałem, w roku 1966 i 67, na stanowisku kierownika działu technologicznego, a następnie w październiku 1968 roku zostałem zastępcą dyrektora do spraw techniczno-produkcyjnych. I przez 23 lata byłem właściwie wicedyrektorem Lubelskich Zakładów Graficznych, z tym że w roku 75 po przyłączeniu do LZGraf również zakładów terenowych, Lubelskie Zakłady Graficzne liczyły piętnaście zakładów, które rozmieszczone były w kilku województwach, byłem wtedy zastępcą dyrektora do spraw produkcji. Pracę w Lubelskich Zakładach Graficznych zakończyłem w roku 1991 i przeszedłem do pracy w spółce akcyjnej warszawskiej, prowadziłem oddział tej spółki. Spółka nazywała się Inter Mech, zajmowała się sprzedażą maszyn poligraficznych i materiałów poligraficznych. W spółce tej pracowałem do roku dwutysięcznego, a następnie prowadziłem przedsiębiorstwo rodzinne pod nazwą Agencja Poligraficzno- Wydawnicza „Pan Tadeusz”do roku 2004. Obecnie, od 2005 roku, jestem dyrektorem Domu Mechanika, który się mieści w Lublinie przy ulicy Chmielnej 2a i podlega pod zarząd główny Stowarzyszenia Inżynierów i Mechaników Polskich. A poprzednio też tutaj pracowałem, jako rzeczoznawca. Chcę jeszcze dodać, że w ramach Stowarzyszenia Inżynierów i Mechaników Polskich, które jest największym stowarzyszeniem naukowo technicznym zrzeszonym w federacji NOT-owskiej, czyli Naczelnej Organizacji Technicznej, i posiada oddziały w poszczególnych województwach, również działa sekcja poligrafów, i także w Lublinie jest oddział tej sekcji, zrzeszający kilkanaście osób, inżynierów, techników, poligrafów. Ja aktualnie jestem przewodniczącym oddziału sekcji poligrafów w Lublinie, a także pełnię funkcję sekretarza oddziału Lubelskiego Stowarzyszenia Inżynierów i Mechaników.

Sekretarzem jestem nieprzerwanie od roku 1973, trzeba podkreślić, że jest to funkcja z wyboru, w związku z tym można, że tak powiem, być dumnym, że jakoś ma się zaufanie kolegów i że do tej pory ciągle mi tę funkcję powierzają.