Teatr NN

Oddziały Lubelskiej Drukarni Prasowej - Tadeusz Filipek - fragment relacji świadka historii z 28 lutego 2008

Ja jeszcze mogę powiedzieć, pochwalić się, że miałem udział w przenoszeniu się Lubelskiej Drukarni Prasowej z Zamojskiej 12 na Unicką 4, ponieważ akurat w tym czasie, jak zacząłem pracować i uczyć się zawodu, drukarnia na Unickiej już była w budowie. Została przeniesiona drukarnia w roku 1956 właśnie z tych zakładów rozrzuconych na terenie Lublina do jednego budynku, już na Unickiej 4. Oczywiście, Lubelska Drukarnia Prasowa miała kilka oddziałów przed Unicką, mianowicie podstawowy oddział wraz z biurem mieścił się na ulicy Zamojskiej 12, ale też były oddziały na ulicy Bernardyńskiej, na Krakowskim Przedmieściu był oddział druku gazet, w tej chwili jest wybudowany na tym miejscu budynek obecnego banku BPH, uprzednio budynek Gracji. Na Bernardyńskiej był na rogu ulicy Bernardyńskiej i Miedzianej. Tam odlewało się formy do druku gazet. Te oddziały już nie istnieją, niezależnie od tego był jeszcze oddział chemigrafii przy ulicy Kościuszki, róg Kościuszki i obecnie ulicy Peowiaków, tam się mieściła chemigrafia, to znaczy oddział, który wykonywał klisze chemigraficzne, na których drukowało się zdjęcia do książek i gazet. I był również oddział litograficzny przy ulicy 3 Maja, też już obecnie nie istnieje, on był tam w kierunku, powiedzmy, Dolnej 3 Maja, za przychodnią obecnie wenerologiczną. Tak że tych zakładów rozrzuconych było dużo po Lublinie, ale później jak już zostały zbudowane zakłady na ulicy Unickiej 4, to tam zostało to wszystko przeniesione. Ja pamiętam, jak byłem uczniem, przez kilka miesięcy myśmy to przewozili, wszystkie kaszty, maszyny, urządzenia z Zamojskiej 12 i tam to wszystko zostało ustawione na Unickiej 4. Oczywiście szereg maszyn i urządzeń było tam również nowo zakupionych, tak że tam w lipcu 1955 roku ruszył wydział gazetowy, a następnie już do końca tego roku przeniesiono wszystkie działy do tego nowego budynku przy Unickiej 4.