Teatr NN

Nowe technologie poligraficzne - Tadeusz Filipek - fragment relacji świadka historii z 28 lutego 2008

Linotyp istniał praktycznie przez sto lat, od wynalezienia w roku 1885 do 1985 roku, kiedy już technologia typograficzna odchodziła do lamusa, była zastępowana przez technologię offsetową. Linotyp nie miał już racji bytu, ponieważ technologia offsetowa była zupełnie inną technologią i praktycznie czcionki, matryce linotypowe, skład linotypowy, skład zecerski już właściwie nie miały racji bytu. Obecnie istnieją może jeszcze tylko w niektórych drukarniach, które raczej stanowią obiekt muzealny niż produkcyjny, natomiast w tej chwili stosowana jest generalnie technologia offsetowa, a coraz bardziej wchodzi w życie technologia druku cyfrowego, która w najbliższym czasie całkowicie chyba zastąpi dotychczasowe technologie poligraficzne.