Dyrektorzy - Tadeusz Filipek -fragment relacji świadka historii z 28 lutego 2008

W Lubelskiej Drukarni Prasowej od roku pięćdziesiątego bodajże drugiego, już dokładnie nie pamiętam, lub trzeciego dyrektorem był Władysław Jakubowski, to był znany drukarz, który głównie pracował w drukarniach poznańskich, później był dyrektorem drukarni w Katowicach i z Katowic został przeniesiony do Lublina i dyrygował, kierował drukarnią, Lubelską Drukarnią Prasową. Za jego kadencji rozpoczęto budowę tego nowego budynku Lubelskiej Drukarni Prasowej przy Unickiej 4 i właściwie pełnił on funkcję dyrektora aż do roku 1961. Znałem dyrektora Jakubowskiego bardzo dobrze, był to człowiek wielkiego formatu, powiedziałbym, i świetny organizator, a przede wszystkim –doskonały fachowiec, jeśli chodzi o drukarstwo. Od 1961 roku dyrektorem zakładów był pan Zbigniew Porębski, który był spadochroniarzem z Warszawy. Można powiedzieć, że został tutaj przydzielony przez ówczesny zarząd Zjednoczenia i on był tutaj dyrektorem po odejściu pana Jakubowskiego aż do roku 1966. W roku 1966, gdzieś w połowie roku, dyrektorem został pan Kazimierz Malinek, który był poprzednio wicedyrektorem Poczty, on oczywiście nie był poligrafem, ale został tutaj dyrektorem naczelnym i wtedy tak się złożyło, że ja już wracałem ze studiów, od września 1966 roku zacząłem pracować i właśnie pan Malinek przyjmował mnie już po studiach do pracy. Wtedy zostałem kierownikiem działu technologicznego, a następnie po dwóch latach wicedyrektorem do spraw produkcyjno-technicznych. Pan Malinek był dyrektorem do roku osiemdziesiątego chyba pierwszego, przez piętnaście lat był dyrektorem. A później dyrektorem został naczelnym pan Marian Szypulski do tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątego chyba trzeciego roku, a następnie dyrektorem naczelnym Lubelskich Zakładów Graficznych był pan Stanisław Kozioł, aż do momentu sprywatyzowania i już w okresie sprywatyzowania, jak drukarnia przekształciła się w Multidruk S.A., też jeszcze był prezesem zarządu przez dłuższy czas. Teraz w Multidruku, prezesem zarządu jest pan Andrzej chyba Jasiński, natomiast do niedawna jeszcze pracował jako wiceprezes, odszedł w styczniu na emeryturę, inżynier Ryszard Janowski, którego za moich czasów, jak ja tam byłem wicedyrektorem, przyjmowałem do pracy po studiach poligraficznych warszawskich, bo już wtedy była szkoła poligraficzna wyższa w Warszawie i u nas już znalazło zatrudnienie kilku inżynierów warszawskich. Tak że on był początkowo kierownikiem wydziału gazetowego, przez dłuższy czas pracował, a później został wiceprezesem zarządu w okresie Multidruku.