Teatr NN

Mój brat pracował z pułkownikiem Piotrem Segałem - Włodzimierz Chętko - fragment relacji świadka historii z 9 listopada 2009

Jednego brata mam – Edward. 3 lata młodszy ode mnie, czyli rocznik [19]27. Jest lekarzem specjalistą - okulistą. Długi czas był ordynatorem w Skierniewicach na oddziale okulistycznym. Zaraz po wojnie, w czasie studiów był nabór studentów kończących studia, do Łodzi. KPO –Kurs Przysposobienia Oficerskiego. I on kończył właśnie w łódzkim WAM-ie swoje studia. Potem w WAM-ie pracował jako lekarz do [19]68 roku. Jego bezpośrednim szefem był pułkownik Piotr Segał. Wtedy, kupę lat temu, to ja nie wiedziałem o tym, że to jest żydowskie nazwisko. W [19]68 roku, w ludowej ojczyźnie, w okropny sposób zaszczuli tego profesora Segała, ekstra specjalistę, okulistę. Zaszczuli go, no i krótko mówiąc w [19]68 roku musiał uciekać z Polski. Krzywda mu się nie stała. Znalazł się w Stanach Zjednoczonych mimo że ode mnie, od brata sporo jeszcze starszy. Żyje jakoś, utrzymuje stosunki z bratem.