Teatr NN

Kraszanka a pisanka krzczonowska - Hanna Dziadosz - fragment relacji świadka historii z 26 kwietnia 2013

Pasja pisania pisanki to zaczęła się troszeczke później, bo na samym początku jeszcze w szkole podstawowej pisaliśmy pisanki, to były bardziej kraszanki, dlatego że jajka całe gotowały się w wywarach z cebulki. One miały taki kolor brunatny, po ugotowaniu i wyciągnięciu, no one się gotowały około dziesięciu minut i zmieniły kolor, wyciągaliśmy i w szkole uczyła nas pani po prostu zdrapywać i to były kraszanki. bo to były zdrapywane i to tak trwało. […] Pisanka krzczonowska charakteryzowała się wzorkami typowymi dla naszego regionu kszczonowskiego takie jak grabki, wiatraczki, kreseczki, ślimaczki, czy zawijaski. To były charakterystyczne i te nasze pisanki malowaliśmy na pełnych jajkach. Farby oczywiście jak mówię, najbardziej przyjmowała z wywaru z cebulki, bo miała najładniejszy kolor, ale z czasem pojawiały się farby chemiczne i w tych właśnie farbkach malowaliśmy te nasze jajeczka.