Teatr NN

Haftowania uczono nas już w szkole podstawowej - Hanna Dziadosz - fragment relacji świadka historii z 26 kwietnia 2013

W szkole podstawowej haftowaliśmy, ale to były takie hafty właśnie krzyżykowe, to już nas w szkole podstawowej pani […] uczyła nas haftu i ogólnie rzecz biorąc cerowania, szycia, przyszywania guzików. Taki jak tutaj mamy bieżnik, to wymaga już więcej czasu, skupienia i no żeby tak można sobie wyhaftować i obrus jaki się wie to jest bardzo ładne, żeby było w domu czy na stole bardzo ładnie się to prezentuje, ale jak mówię wymaga to dużo, dużo czasu. […] trzeba się skupić, po prostu wzorek sobie przyszykować jaki ma być na naszym bieżniku i robić po prostu. tutaj mamy sam haft krzyżykowy, prawda, bo jest najprostszy […]. To można sobie odtworzyć z naszych źródeł, wszystkie te wzory z tym to nie ma kłopotu, to są wzory takie z koszul, z tych starszych co nasze wcześniej twórczynie haftowały, ale jak mówię można i z różnych książek tak samo zaczerpnąć. […] To są motywy właśnie wybrane z książek robótki, domowe robótki i jakie chcemy możemy sobie wybrać według swoich zdolności, to nie musi pierwszy jakiś nasz obrazek trudny, możemy sobie wybrać na sam początek bardziej skromniejszy, zacząć, a jak już dojdziemy do wprawy to możemy wziąć się za bardziej poważniejszy obraz.