Teatr NN

Skorupka z pisanki ma znaczenie magiczne - Hanna Dziadosz - fragment relacji świadka historii z 26 kwietnia 2013

Pisankę zakopywano koło domu żeby był po prostu taki dobrobyt, rozrzucało się skorupki na polu, żeby plony były lepsze, smarowało się bydło pisanką jak zachorowało żeby odgonić czary, po prostu święcono. Pisanka miała i ma dużą moc jeżeli w nią się wierzy, w to co się robi to się wierzy. Rozrzucone skorupki na przykład do sadu miały przynosić ładniejsze, może lepsze owoce, żeby były na polu wiadomo ziarno, plony lepsze. […]Skorupki jeszcze można dawać kurkom, żeby się lepiej nosiły jak na przykład przyjdzie się ze święconką do domu i te skorupki które zostały poświęcone na przykład całe jajka w skorupkach, to się nie wyrzuca tylko się daje kurom, żeby się lepiej nosiły także to się nie marnowało nic. […] Ale to trzeba w to wierzyć, bo nie to, że ja sobie o tak o pójdę i to zrobię prawda, ale to musi być też i wiara, bo jak nie ma wiary to raczej tak to są takie puste słowa.