Grupa teatralna Latarnia - Tomasz Bylica - fragment relacji świadka historii z 15 kwietnia 2014

Do ekipy tak zwanej starej Latarnii należeli Janek Magierski, Władek Gołkiewicz, Zbyszek Jóźwik zwany Jóźwiczką Brodatą. Dwie Baśki ‒ jedna została żoną Władka Gołkiewicza, a druga Zbyszka Jóźwika. Hanka Bartmańska, która była narzeczoną Jaśka Magierskiego. Ostatecznie jednak nic z tego nie wyszło a do ślubu nie doszło.

Potem Janek miał żonę Sabinę, filozofa, ale poznałem ją dopiero trochę przed ich ślubem kiedy przyprowadził ją do pani Basi.

Na pewnym etapie obie moje siostry również wsiąkły w Latarnię na parę lat. To samo Marek Kaczkowski. Sąsiad pani Basi przez podłogę, a raczej dwie. Olek Iskra z Czwartku. Jurek Wójcik z podwórka pani Basi [Koterwas]. Mirek Damski, który mieszkał pod tym samym adresem co pani Basia tylko po przeciwnej stronie trzeciego piętra.

Naszym symbolem była latarnia rysowana na różne sposoby. Nie było takiego jednego, zatwierdzonego logotypu, ale zawsze była to latarnia typu ulicznego. Sporo rysowanych latarni pojawiło się w książkach pamiątkowych. Była też taka latarnia powieszona na wielkim „L” Znajdowała się ona na wozie uwiecznionym na zdjęciu autorstwa Jaśka Magierskiego.