Teatr NN

Brama Grodzka we wspomnieniach i dzisiaj - Jakub Gorfinkiel - fragment relacji świadka historii z 10 czerwca 2007

Chodziłem przez Bramę Grodzką na Zamek i to wszystko. Żadnego sentymentu do tego nie miałem, po prostu miejsce, gdzie się przechodziło. Teraz mam, ponieważ wiem, co robicie. Teraz mam sentyment do Bramy Grodzkiej. Trochę więcej budynków potrzebuje remontu zewnętrznego. Zawsze potrzebowali remontu. Szkoda, że władze miejskie nie starają się zrobić jakąś wielką akcję, żeby wszystkie domy wyremontować, żeby miały ładny wygląd. Ja wiedziałem, bo ojciec mi kiedyś powiedział, że tu była dzielnica żydowska. Ale wszystkie te, to co wyście mi dali, te wszystkie dokładnie gdzie była ulica Szeroka, gdzie była Krawiecka, gdzie było Podzamcze, tego nie wiedziałem. Wiedziałem, że gdzieś dookoła Zamku była dzielnica żydowska i to wszystko, co wiedziałem. Nic, żadnych szczegółów. Teraz wiem, dziękuję wam, dziękuję Teatrowi NN.

Relacja z 10 czerwca 2007