Lubelski przemysłowiec, właściciel zakładów kotlarskich i browaru Jeleń przy ul. Kunickiego 106, a także współwłaściciel Zakładów Mechanicznych na Tatarach.

PochodzenieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Urodził się 17 stycznia 1869 roku w Lublinie, jako syn Alberta Plagego i Anny Justyny Gede (ojciec matki, Karol Gede, posiadał zakład sukienniczy w Końskowoli).

Działalność gospodarczaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ojciec Plagego od 1860 roku prowadził w Lublinie przy ulicy Bernardyńskiej warsztat kotlarski, w którym produkował aparaturę do gorzelni. Ze względu na duże zapotrzebowanie na tego typu urządzenia warsztat stopniowo przekształcił się w fabrykę. W 1897 roku Emil odkupił ją od ojca za 18 950 rubli. Pod jego zarządem nastąpiła dalsza rozbudowa zakładu.

Drugiego lutego 1899 roku Plage zawiązał spółkę na dziesięć lat z inżynierem Teofilem Laśkiewiczem. Mieli oni wspólnie prowadzić zakład pod firmą Zakłady Mechaniczne E. Plage i T. Laśkiewicz w Lublinie. Pod nową firmą fabryka była dalej rozbudowywana. Specjalizowała się w produkcji kompletnych urządzeń do gorzelni, cukrowni, rektyfikacji, krochmalni, browarów oraz kuchni wojskowych.

Znaczną część wyrobów i urządzeń fabryki nabywali przedsiębiorcy rosyjscy, zwłaszcza reprezentujący przemysł stoczniowy Petersburga. Fabryka prowadziła zbyt bezpośrednio i przez własne biura sprzedaży w Petersburgu.

Dalszą działalność gospodarczą Plagego przerwała jego przedwczesna śmierć 12 grudnia 1909 roku, miał 41 lat. Został pochowany na cmentarzu ewangelickim w Lublinie.

RodzinaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Po bezpotomnej śmierci Plagego jego udział w firmie przeszedł na rodzinę: rodziców, cztery siostry: Leokadię, Justynę, Wilhelminę i Gabrielę oraz brata Edwarda. Firmę dalej prowadził Teofil Laśkiewicz, a interesy rodziny Plagego reprezentował Józef Laube. Po śmierci rodziców Plagego (ojciec zmarł 3 czerwca 1910, a matka 3 stycznia 1911 roku) ich udział w firmie przeszedł na siostry i brata. Ci odsprzedali go Kamilowi Arkuszewskiemu (ok. 90 proc. wszystkich udziałów) i Teofilowi Laśkiewiczowi (ok. 10 proc.), którzy zawarli spółkę do prowadzenia fabryki pod dawną firmą1.

Opracował Arkadiusz Król
Redakcja: Monika Śliwińska

1 Tadeusz Radzik, Adam Witusik, Jan Ziółek, Słownik biograficzny miasta Lublina, t. 1, Lublin 1996, s. 217.

Tadeusz Radzik, Adam Witusik, Jan Ziółek, Słownik biograficzny miasta Lublina, t. 1, Lublin 1996.