Teatr NN

W trakcie akcji pozamykali nas w te kajdanki - Wojciech Krukowski - fragment relacji świadka historii z 20 maja 2013

W Chełmie lubelskim, w mieście Manifestu Lipcowego, zakuto nas w kajdanki w trakcie spektaklu, bo po prostu kilkaset osób zatrzymaliśmy po sumie niedzielnej, pokazując im wesołe rzeczy. Przyjechały cztery chyba, samochody milicyjne; mundurowe i cywilne. W trakcie akcji pozamykali nas w te kajdanki, wpakowali do suki, chcieli nas wywieźć, a publiczność, której się jak dotychczas wszystko podobało, zatrzymał(a) samochód, samochód kręcił bezradnie kołami i zaczynało [się] robić dosyć niebezpiecznie, tak że musieliśmy poprosić ludzi, żeby jednak puścili ten samochód, żeby pozwolili nas odwieźć. Tak, że to były takie sytuacje właśnie, swego rodzaju gry.