Przywitanie Nowego Roku - Jan Ignaciuk - fragment relacji świadka historii z 15 lutego 2011

Nowy Rok to były, chodzili kolędnicy szczudrowali, śpiewali takie szczudrówki, u nas tu nad Bugiem, najdalej Biała Podlaska to nazywali bołotuchy - Bołochu, dajtie to szto na rohu, kiszku, kiełbaski, lożyszku kaszki ,kuk, kiszku zijem, zatyszku[...] Tak mówili.

Śpiewali tak, ja nie pamiętam ty, tych melodii. Po, a w powiecie włodawskim w Wyrykach, w Lubieniu, Stawkach to wiejskie orkiestry skladające się ze skrzypiec, harmonii i klarnetu chodzili od chaty do chaty, grali, grali na t, na tych instrumentach melodie, a gospodarz placil im za to pieniądze. Tak było w Wyrykach, Lubieniu i Stawkach, powiecie włodawskim na nowu r, wigilię Nowego Roku.