Przysmaki - Henryk Zięba - fragment relacji świadka historii z 7 stycznia 1999

Pamiętam zapach produktów, chleba, sera. Sodówka to nie była woda z sodą, a raczej owocarnia.

Lody miały wspaniały smak. Brakuje mi przedwojennych sklepów z dzwonkiem nad drzwiami, i jakości towarów mi brakuje. Takiego chleba o który się modlimy. Nie mogę zapomnieć sodówek.

Tam oprócz owoców południowych, np. fig, było coś najzwyklejszego - pamiętam chlebek świętojański, cukierki, lody, ciastka, każde o innym smaku, np. mikado, czyli stefanka z polewą z cukru. Średnio ciastko kosztowało 10gr. Gdy wracaliśmy ze spaceru zachodziliśmy do sodówki, każdy wybierał sobie ciastko, pani to zawijała, a na koniec przekładała jeszcze taki kołeczek, żeby lepiej między palcami trzymać.