Dom na ulicy Przemysłowej - Henryk Zięba - fragment relacji świadka historii z 7 stycznia 1999

Najpierw mieszkaliśmy przy ul. Przemysłowej, boczna Zamoyskiej. Bliskość łąk stwarzała możliwość rekreacji. To była łąka trzykośna. Na tej łące biolog to miał raj - tam różne traszki, salamandry. Znam się na tym, bo jako geodeta musiałem znać się na taksacji gleb. To było miejsce wypoczynku tego regionu miasta. Tam było bardzo wesoło, rozkładało się kocyki nad rzeką. Bystrzyca była czysta, można się było kąpać. Ojciec opowiadał mi o ośrodku wypoczynku na Rusałce. Po wyzwoleniu przy Piłsudskiego, tam gdzie wodociągi, była przystań kajakowa dla wodniaków, wodnych harcerzy. Przy Bystrzycy można było nieźle wypocząć. W 1948 roku kąpaliśmy się już 30 kwietnia.