Przedwojenny Lublin - Barbara Rybicka - fragment relacji świadka historii z 3 września 2006

[Lublin] podobał mi się bardzo. Saski Ogród był – zawsze tam się na spacerki chodziło. [Nie chodziło się] tak do kawiarni, jak na takie ciastka – cukierenki takie były; do kawiarni raczej nie. Na Kościuszki [ktoś] miał taką ciastkarnię – tam takie babeczki były i z kremem, i różne inne owoce były – i to trzeba sobie było jakoś uciułać na te ciasteczka.

Była Semadeniego cukiernia, róg Staszica i Krakowskiego, przed Europą. Potem była Regionalna na miejscu tej Semadeniego. Chmielewski to był i jest do tej pory. U Chmielewskiego raczej były lepsze ciasta.

[Na Krakowskim Przedmieściu] był taki wielki sklep z kołdrami, nawet się przyjaźniłam z córką tych państwa, ale ona chyba u Czarneckiej się uczyła; Kukliński to był – taka znana firma. Były takie różne [żydowskie] budki z napojami, z jakimiś takimi podrzędnymi cukierkami – to sodówka się nazywała. W sobotę to nie dało się Krakowskim przejść, tyle było Żydów – i z wózkami te Żydówki takie wypindrzone – trudno było przejść.