Dom w Niedrzwicy - Barbara Rybicka - fragment relacji świadka historii z 3 września 2006

Tam mieszkali państwo Rutkowscy. Oni – zanim tam zamieszkali – mieli kawiarnię, [tam] gdzie „Lublinianka” jest. To była Rutkowskiego kawiarnia. Tam jeszcze w tej Niedrzwicy formy takie zostały z tych babek różnych. Tam mieszkała pani Rutkowska starsza, bo ten mąż umarł, mieszkał syn, synowa i wnuk, jakieś osiem osób tam mieszkało. Potem wujek nabył część [tego] domu [w] Niedrzwicy. Później sprzedawał ten syn resztę i mąż kupił to i już była całość kupiona.

Tam jeszcze był taki domek drewniany w ogrodzie, przy krzyżu – tam była apteka pana Czekańskiego. Myśmy sprzedali ten domek. [On] nie istnieje już.