Praca w cegielni Rury - Zenon Głowala - fragment relacji świadka historii z 12 lipca 2018

Jak jest WSI [Wyższa Szkoła Inżynierska, obecnie – Politechnika Lubelska], to po drugiej stronie, jakieś 200 metrów, więcej może, cegielnia była. Teraz jest tam postawione osiedle. Wszystko jest zabudowane. Tej cegielni już nie ma. Pamiętam, jak pracownicy mieli takie łapki i cegłę, bo była gorąca, wozili wózkami. Najpierw wywozili tę surową. Układali tam i to później podgrzewali. Był pan Ziemlewski, on palił w piecach. Paliło się od spodu i cegła wypalała się. Ja woziłem piach do tej cegielni! Miałem 14 lat i woziłem u pana Gromkowskiego piach. Rano, godzina 5, on woła: „Zeniu! Zeeniuu!”. Już mnie budzi, a ja idę zaspany. Woziłem ten piach, bo chciałem zarobić sobie na rower. We dwóch nakładliśmy, jak w kopalni. A jak pojechałem [do cegielni], to sam musiałem go zrzucać.