Potrawy w Wielkim Poście - Karolina Koza - fragment relacji świadka historii z 17 maja 2012

Z lnu robiło się olej, z lnianki, z kunopii, no to z maku. [...] To było kilka rodzaji. [...] Nie było tam tak tych naczyń, to taki był co robił te różne bańki, to każda bańka była na inny olej. To to pamiętam, tato jak jechał tam robić do tego Walikowskiego czy tam jeszcze do innych tych co mieli... […] To już kapusta była gotowana w takie cząstki i już olej, czosnek to to już była podstawowe jedzenie. [...] kiedyś to to wszystko się suszyło i w butle zasypywało się tam. [...] No knedle to była podstawowa.