Teatr NN

Lecznicze właściwości kwiatu lipy i czarnego bzu - Elżbieta Wójtowicz - fragment relacji świadka historii z 8 lipca 2011

[...] bo lipa, każda nasza babcia, to bardzo dużo zbierała, bo przecież kiedyś nie było tych różnych lekarstw, czyli kwiat lipowy, to przecież to było, to nawet jeszcze teraz zbierają, Kasia pytała się mnie czy nazbierałam kwiatu lipowego, bo ona se nazbierała. I suszy się kwiat lipowy, bo przecież potem na całą zimę był, parzyło się na wszelkie przeziębienia, piło się taki napar z kwiatu lipowego, jak tylko cokolwiek dolegało, także kiedyś nie używano takich leków, tylko wszystko był kwiat lipowy, każda gospodyni musiała sobie nazbierać tego kwiatu lipowego. Podobnie jak bziok, czyli czarny bez tak dziko rosnący, przecież wszyscy sobie zbierali te owoce, takie czarne miały jagody, tego, to jest bziok nazywany popularnie, ale bez, czarny bez. I te owoce i to robiono taki sok z tych owoców, i to był też od chorób wszelkich, podobno leczył wszystkie choroby.