Teatr NN

Goldbergowie - rodzina ojca z Warszawy - Irith Hass - fragment relacji świadka historii z 3 lipca 2008

światowa, rodzina i dom rodzinny, dziadkowie, Rosjanie Goldbergowie [Rodzice ojca] mieszkali w Warszawie na Nowolipkach, ten dom już nie istnieje.

Byłam tam może dwa razy tylko, bo to była długa podróż, ale mam zdjęcie stamtąd z tatusiem, z mamusią, z dziadziusiem, babcią, z siostrą i z bratem tatusia.

[Wydaje mi się], że mój dziadziuś nazywał się Jakub, [a] moja babcia Lea. Ciocia [była] Ida i wujek nazywał się Samuel. Wujek miał krzyż Virtuti Militari, bo [za] czasów Piłsudskiego był w wojsku. Potem on wyjechał do Nowogródka i kiedy przyszli Rosjanie [to] on nie myślał, że ten krzyż Virtuti Militari może mu coś zaszkodzić.

[Jednak] zaszkodził, Rosjanie od razu go zabrali w nocy i już nigdy więcej nie słyszeliśmy o nim.