Maurice Tardieu (ur. 1957)

Opowiadacz - gawędziarz, muzyk, artysta i animator.

[RozwińZwiń]

Artysta rezydujący od 30 lat w Saint-Gilles Langwedocji. Od 12 lat dyrektor artystyczny festiwalu opowiadaczy „Saint Gilles à contes découverts”. Prowadzi pracownię sztuki opowiadania – warsztaty dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W swojej pracy posiłkuje się zbieraniem wspomnień, anegdot, sytuacjami z życia codziennego. Jest muzykiem, śpiewa i gra na akordeonie.

To niezaprzeczalnie gawędziarz godny tego miana. Bez patosu czy przesadnego przywiązania do tradycji, z prawdziwym talentem aktorskim, głęboko ludzki – Maurice Tardieu umie sprawić, byśmy przeżywali opowiadane przez niego historie, doprowadza nas do śmiechu czy wzruszenia, zawsze porywająco. Oczarowuje swymi spektaklami małych i dużych. Spotkanie nie do przegapienia dla każdego, kto chce poznać utalentowanego opowiadacza, przyprawiającego o dreszcz emocji.

Maurice Tardieu był gościem Ośrodka "Brama Grodzka - Teatr NN" w czerwcu 2013 roku, podczas festiwalu "Zaczarowany Lublin - Festiwal Opowiadaczy" ze swoim spektaklem „Pas trop vite”
("Nie spiesz się")

Nie spiesz się

Opowiadacz to po pierwsze głos. Głos Maurice'a przykuwa uwagę, ciepły i mocny. To także teksty –  dobrze napisane, z przesłaniem. Poruszające lub szalone, poważne czy groteskowe, przechodzące z rejestru w rejestr łagodnie bądź gwałtownie, z akrobatyczna woltą. To wreszcie, bez wątpienia, talent aktorski. Dobrze jest mówić, jeszcze lepiej – żyć. Mając to wszystko w swym podróżnym chlebaku, Maurice Tardieu prowadzi publiczność tam, dokąd sam zmierza. Od śmiechu do wzruszenia, od zaskoczenia po akceptację, po subtelnych falach poezji albo spienionych grzywach dosadnego, rabelaisowskiego humoru. A my podążamy za nim... Świetna robota!