Teatr NN

Wolność to jest wartość, bez której społeczeństwo nie jest w stanie sięnormalnie rozwijać - Stanisław Zięba - fragment relacji świadka historii z 3 sierpnia 2010

Wolność to jest wartość, bez której społeczeństwo nie jest w stanie się normalnie rozwijać Wolność to chleb powszedni – to tak mi się powiedziało na gorąco. To jest wartość, bez której społeczeństwo nie jest w stanie się normalnie rozwijać. Nie można pracować dobrze, będąc niewolnikiem albo zniewolonym, nie można się uczyć, tworzyć i rozwijać się, czyli tak jak w PRL-u ekonomia była podporządkowana centralizmowi. Ile trzeba było sił i reform, żeby ekonomię naprawić. Była kultura, ale socjalistyczna, co to znaczy? To wszystko było zniewolone, wolność człowiekowi jest dana i przyrodzona i ktoś, kto ją zabiera, ogranicza bądź podporządkowuje swojemu rozumowaniu wolności, popełnia przestępstwo, które potem trudno nadrobić.

Oczywiście co innego jest wolność polityczna, to się decyduje i trzeba program realizować, trzeba linię organizować, ale tam nikt nie musi być, ktoś się godzi.

Wolność to wszystko, to jest całe życie człowieka. Zagospodarowanie tej wolności odbywało się różnie. Ktoś powiedział, że wolność jest dana, ale i zadana. Wolność też jest zadana, żeby tą wolność mieć i być za nią odpowiedzialnym.