Teatr NN

Wizyta Jana Pawła II w Lublinie - Franciszek Zając - fragment relacji świadka historii z 1 czerwca 2005

To była wielka uroczystość, wielkie przeżycie dla Lublinian ze wszystkich stron pielgrzymki ludzi, moc ludzi prawda spieszących na te pola koło kościoła gdzie było spotkanie z Janem Pawłem, o ogromna manifestacja. Na samych tych polach jak się pokazywały transparenty różnego rodzaju i gdzieś tam transparent Solidarność, wtedy ktoś się oglądał to już chmara tych opiekunów, po cywilnego, gdzieś jakieś zamieszanie. Znowu pokazywały się w innych miejscach to się ciągle taka ganianie się, choćby ten śpiew, śpiewało się „Boże coś Polskę, ojczyznę wolność, racz nam wrócić Panie”. Wszystkie te momenty robiły na ludziach ogromne wrażenie, Jan Paweł II Papież on taki ogromny wkład włożył w to, że by ludzie poczuli się wolni, żeby przestali bać, że ludzie w to uwierzyli, że to nastąpi. Ja się przychylam do tego, że takich ludzi, faktów do tej pory się nie było, to jest cud, że mogło do tego dojść i to jest cud, że mogło dojść do tego, że obalenie komunizmu przeszło bez przelewu krwi, bo mogło być inaczej. Pierwszy raz taka sytuacja nastąpiła by komunizm obalić, z tak nieznaczną ilością wylanej krwi.