Teatr NN

W Turzysku pod Kowlem mieszkaliśmy do 1939 roku - Stanisław Michalczuk - fragment relacji świadka historii z 26 kwietnia 2018

Urodziłem się w Kowlu w 1933 roku. Mieszkałem w Turzysku pod Kowlem do 1939 roku. Los szczęśliwie pokierował moją rodziną, że znaleźliśmy się na miesiąc przed wybuchem wojny, w sierpniu 1939 roku, w Chełmie. Zamieszkaliśmy przy stacji kolejowej w Chełmie, przy ulicy Kolejowej, niedaleko gmachu więziennego, i wszystkich urządzeń kolejowych. Drewniany dom, w którym zamieszkaliśmy w sierpniu 1939 roku, spłonął przed wkroczeniem Niemców, podczas jednego z bombardowań miasta Chełma. I w Chełmie przemieszkałem do rozpoczęcia studiów na KUL-u. W 1951 roku skończyłem w Chełmie szkołę podstawową i liceum imienia Stefana Czarnieckiego, i razem z wieloma kolegami znaleźliśmy się na studiach w Lublinie.