Teatr NN

Uzyskanie mieszkania przy ul. Niecałej 3 - Jakub Gorfinkiel - fragment relacji świadka historii z 7 lipca 2017

Otóż w czasie wojny, kiedy wszyscy uciekali do Rosji, to Luba Garfinkiel i Szlojme Baum postanowili, że oni uciekają razem. Znaczy, że ta Luba się dołącza do grupy mężczyzn, którzy uciekają. A ojciec jej powiedział, że po moim trupie, tylko jeśli się ożenicie. Znaczy ja przekażę odpowiedzialność z siebie na twojego męża, wtedy możesz iść. I tak było. I oni uciekli i wrócili tu z dziećmi, dwoje dzieci się im urodziło tam. Wrócili w [19]46 roku, cali i zdrowi. A w [19]58, kiedy ojciec przyszedł do klubu żydowskiego i znalazł ich, to ta Luba, kuzynka ojca, mówi: „Słuchaj, my za dwa miesiące… – myślę, że szczęście kręciło się koło ojca – my za dwa miesiące opuszczamy to mieszkanie. Dostaliśmy wizę do Kanady, mamy już bilety na «Batorego», we wrześniu wyjeżdżamy. Znaczy ty musisz poczekać w tym Zgorzelcu dwa-trzy miesiące, a później dostaniesz mieszkanie.” I takie było. Ojciec napisał prośbę, że chce to mieszkanie, po tym jak oni opuszczą i jemu przydzielili to mieszkanie.

Relacja z 7 lipca 2017