Uczniowie kowalscy - Roman Czerniec - fragment relacji świadka historii z 26 września 2011

Już doszło do tego, że z zagranicy uczniowie dzwonią. Kilka dni temu był chyba ksiądz z Czech. Przyjechał tutaj, dowiedział się, że takie warsztaty się odbywają i chce się uczyć kowalstwa. Ksiądz.

Był na poprzednich warsztatach taki brat z zakonu, który też się uczył wcześniej i bardzo mu się spodobał zawód kowala. Jest zakonnikiem w klasztorze, ale chce kuć w wolnych chwilach, to jest ciekawe po prostu. Bo ja po prostu, co widzę, zauważam, że wiele ludzi ma jakieś zdolności w sobie, ale nie mają gdzie tego pokazać. Nie ma warsztatu pracy, oni by coś zrobili rękoma, ale nie mają gdzie, bo pracują w biurze albo w mieście są. A jak tu ich puścić do tego kowadła, to ci ludzie żyją tym. Kują młotkiem, cieszą się, że coś sobie wykuli swojego, zawożą do domu, to pokazują rodzinie, że o udało im się coś wykuć. I to jest satysfakcja.