Teatr NN

Tak się zaczęła moja przygoda ze szkołami - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii z 24 kwietnia 2018

[Po Lubelskim Wydawnictwie Prasowym miałem] przerwę w zawodowej pracy fotograficznej. Ale nie było przerwy w twórczości i w działalności środowiskowej. Lata 90. –zmiany gospodarcze i tak dalej, i tak dalej. Dopiero po 2000 roku czynnie wróciłem do zawodu. Najpierw otworzyłem swoją pracownię. Prowadziłem [ją] przez sześć, może siedem lat (dokładnie nie pamiętam).

To była końcówka fotografii tradycyjnej, już powolutku zaczynała wchodzić fotografia cyfrowa. Więc cały czas (tak jak widzimy [to] teraz) spadała [liczba] zakładów fotograficznych. Nagle żona [powiedziała] do mnie: „Słuchaj, szkoła potrzebuje nauczyciela fotografii” To była szkoła prywatna (studium reklamy), [która] się mieściła na ulicy Wojciechowskiej. [Szukali] nauczyciela do jednego przedmiotu –fotografii reklamowej. Pomyślałem: kurczę, przecież w Lublinie nie ma ludzi z [potrzebnymi do tego] uprawnieniami. Zadzwoniłem i tak się zaczęła moja przygoda z nauką, czyli ze szkołami.

Pracowałem tam chyba przez siedem lat, jednocześnie prowadząc swój zakład fotograficzny. Na początku [miałem] mało zajęć. Potem, kiedy się okazało, że jest to jedyna [placówka], która uczy fotografii, [to się zmieniło]. Szkoła zaczęła organizować również kursy fotograficzne. Trwały rok i dawały tytuł specjalisty do spraw fotografii –tak to było ujęte w nomenklaturze edukacyjnej. Przez tę szkołę przeszło kilkaset osób.