Teatr NN

Szkoła Powszechna nr 9 im. Narcyzy Żmichowskiej i okolica - Maria Pietraszewska - fragment relacji świadka historii z 11 września 2010

W 1936 roku zaczęłam chodzić do Szkoły Powszechnej nr 9 im. Narcyzy Żmichowskiej. Szkoła ta mieściła się przy ulicy Strażackiej, to jest boczna od ulicy Narutowicza. Mieszkaliśmy na ulicy Rury Jezuickie, ale to było bardzo blisko, bo te dwie ulice przedzielała ulica Głęboka, która szła na prawo.

Wtedy to było zupełnie co innego: ulica Głęboka to był wąwóz. Chodziłyśmy tam na sanki, na łyżwy. Po jednej i po drugiej stronie tylko gdzieniegdzie stał jakiś domek, poza tym był wąwóz, były pola, było przepięknie. Przed wojną były tam sady po jednej i po drugiej stronie. Mam to zawsze w pamięci, bo bardzo przyjemnie spędzało się tam czas.

Zaczęłam chodzić do pierwszej klasy. Ta szkoła mieściła się w budynku straży pożarnej, która wtedy odnajmowała szkole ten swój budynek. Tam było bardzo przyjemnie. Miałam wspaniałe nauczycielki. Pierwszą moją panią wychowawczynią była pani Maria Opalińska. Dyrektorką szkoły była pani Zofia Gieysztor. Uczyła mnie też pani Kruk, która mieszkała niedaleko nas, w tej samej dzielnicy.

Relacja z 11 września 2010