Teatr NN

Spotkanie trzech najwybitniejszych Polaków - Norbert Wojciechowski - fragment relacji świadka historii z 20 stycznia 2011

Doktorat honoris causa Miłosza to miało być spotkanie trzech najwybitniejszych Polaków: Prymasa Tysiąclecia Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Lecha Wałęsy i Czesława Miłosza – Polaka nagrodzonego Noblem. (Brak było tylko czwartego – Papieża). Taki plan istniał od samego początku myślenia o wizycie Miłosza na KUL-u. Władze uczelni zakładały, że przyjedzie Wałęsa, ale spotkanie Miłosza z Wałęsą to było przede wszystkim spotkanie z „Solidarnością”.

Miłosz w pełni zaaprobował taki scenariusz.

Do wzięcia udziału w tej uroczystości akredytowało się prawie dwustu dziennikarzy. Ale proszę sobie wyobrazić, że w prasie pojawiły się tylko zdawkowe informacje – prawie nic.