Teatr NN

Skończyły się emocje i odwaga a zaczęła się prawdziwa gospodarka - Marta Kliczka - fragment relacji świadka historii z 3 lutego 2014

Kiedy [Tadeusz] Mazowiecki powołał [na ministra finansów Leszka] Balcerowicza, wydaje mi się, że był to chyba jedyny odpowiedni moment, żeby w takiej biedzie Balcerowicz zmusił ludzi do innej gospodarki. Był oczywiście przez pewnych ludzi bardzo źle oceniany. To był jednak wielki sukces tamtego rządu. Postawienie gospodarki polskiej, w tamtych realiach zawdzięczamy Mazowieckiemu i Balcerowiczowi. Skończyły się emocje i odwaga a zaczęła się prawdziwa gospodarka. To był ogromny krok na przód. Gdyby nie ci panowie, to byśmy wszystko stracili, gdyby ten pierwszy rząd nie postawił na prawdę na gospodarkę. To jest fundament. Drugim fundamentem jest reforma samorządowa. To są dwa potężne fundamenty, które dały Polsce bardzo dużo, bo pływaliśmy na krze. Przez wiele lat ludzie mięli pretensje do Balcerowicza, do Mazowieckiego za tą grubą kreskę, ale ta gruba kreska pozwoliła bezkrwawo przejść [przez przemiany]. Natomiast myślę, że zmiana mentalności ludzi trwa jeszcze do dzisiaj.