Teatr NN

Sceną Teatru Muzycznego były Puławy - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii z 24 stycznia 2013

Był problem z Teatrem Muzycznym. [Miał] siedzibę w Garnizonowym Klubie Oficerskim. Remont [czy] inne plany wojska doprowadziły do tego, że zabrano [im] lokal. Więc [musieliśmy] znaleźć [inne] miejsce. [A ponieważ] przejęliśmy Puławski Dom Kultury (wtedy Zakładowy Dom Kultury), [to] przez [chyba] dwa lata sceną Teatru Muzycznego były Puławy (Dom Chemika). Udało nam się nawiązać [z nimi] bardzo bliską współpracę i współfinansować [Teatr Muzyczny]. Wtedy nie było jeszcze takiego pojęcia, jakie obowiązuje teraz, że [pieniądze] częściowo daje administracja samorządowa (gminna czy wojewódzka). Wtedy ktoś miał to finansować i koniec. To było bardzo kłopotliwe. Ale [organizowano tam] bardzo udane premiery. Później władze miasta (wsparła nas tutaj Miejska Rada Narodowa) dogadały się z kolejarzami. I przez długie lata sceną [Teatru Muzycznego] był Dom Kultury Kolejarza.

Relacja z 24 stycznia 2013