Teatr NN

Etatowy sekretarz Zarządu Głównego Towarzystwa Wiedzy Powszechnej - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii z 24 stycznia 2013

Byłem, jak to się mówiło, etatowym sekretarzem Zarządu Wojewódzkiego TWP na ulicy Waryńskiego 4, w pięknym pałacyku –tak mówiliśmy [na to miejsce]. Teraz chyba tam jest bank spółdzielczy. Było to miejsce, do którego garnęli się ludzie różnych profesji i zawodów. Współpracowałem z ponad dwoma tysiącami ludzi posiadającymi odpowiednią wiedzę i umiejętności przekazywania tej wiedzy. Z ludźmi oczywiście wykształconymi. Tacy mogli się cieszyć zainteresowaniem słuchaczy i tacy mogli przychodzić na spotkania organizowane [przez] Towarzystwo Wiedzy Powszechnej. Tak że [do tego] miejsca [przychodziły osoby], które chciały i zarobić, i pofunkcjonować społecznie.

Relacja z 24 stycznia 2013