Teatr NN

Saul Katzenellenbogen był królem Polski przez jeden dzień - Awigdor Kacenelenbogen - fragment relacji świadka historii z 20 listopada 2006

poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, Katzenellenbogen, Saul Saul Katzenellebogen był królem Polski przez jeden dzień Żebym nie zapomniał! Mój [pra]dziadek, dziadek, dziadek, dziadek, dziadek, dziadek, dziadek był polskim królem na jeden dzień! Mój dziadek, dziadek, dziadek Szaul Wahl Katzenellenbogen był królem Polski w 1400 roku. Dlaczego on był król? Żyd? Bo umarł jeden król i nie mogli drugiego króla wybrać. Ale konstytucja polska mówi, że nie można przez noc być bez króla, musi być król. I nie mogli się [dogadać] czy ten będzie król, ten będzie król, ten będzie król.

Nie mogli. To mówili: „Dobrze, my weźmiemy rabbi Saul Wahl Katzenellenbogen, Żyd. I on będzie król, on. My jego później bardzo lekko poślemy do domu i będziemy mieli na drugi dzień, dwa, jeden”. I tak oni zrobili. To Saul Wahl Katzenellenbogen był polski król przez jeden dzień, czy dwa dni. Saul Wahl Katzenellenbogen.

To jest cała taka historia, jak go wybrali na jeden dzień na króla Polski. I on jest jako polski król na jeden dzień. To jest… something special.To nie jest źle, to jest dobrze.

Nie robi źle, robi dobrze na sercu, na głowie. Dlaczego nie? Jak był król, to był król.

Król to było specjalne coś.