Teatr NN

Protestantyzm dużo czerpie z Judaizmu - Adrian Sawicki - fragment relacji świadka historii z 16 kwietnia 2011

Jeżeli chodzi o Kościół, w którym jestem, to dużo tradycji żydowskich jest tu obchodzonych. W związku z tym, sięgając do Biblii, dużo świąt, które obchodzili Żydzi świętuje się również w naszym Kościele Chrześcijan Wiary Ewangelicznej. Oprócz tego wiadomo - święta jak Boże Narodzenie, Wielkanoc, jak najbardziej są obchodzone. Generalnie w moim Kościele ludzie bardzo lubią świętować i każdą okazję wykorzystuje się do aby świętować. Tak naprawdę chcemy co niedzielę świętować. Chcemy, aby każde spotkanie Kościoła było tak naprawdę świętem, aby to było spotkanie się we wspólnym gronie, w konkretnym celu, to mają na celu święta. Spotykamy się razem, cieszymy się ze sobą i świętujemy, mając oczywiście przed sobą obraz Boga. Każde święta oczywiście o czym innym mówią, mają inne przesłanie, ale myślę, że każda okazja jest dobra do tego, żeby się spotkać, żeby być razem, dzielić się radością.

W tym momencie na przykład zbliżamy się w kalendarzu żydowskim do obchodzenia święta Paschy. Jeżeli chodzi na przykład o tradycję żydowską, Pan Bóg nakazał Żydom, aby oni świętowali swoje wyjście z Egiptu. To ma być okres, kiedy Żydzi wychodzą i przez pewien określony czas spędzają dni poza domem, poza czasem, poza miejscem swojego normalnego zamieszkania. To jest okres przede wszystkim, kiedy są w rodzinie, kiedy razem spędzają czas. Bóg powiedział też, że to jest w konkretnym celu, aby gdy twój syn zapyta cię: „Dlaczego to robimy?”, abyś mógł powiedzieć, jak Bóg wyprowadził lud z niewoli, z Egiptu.