Praca przy koniach - NN - fragment relacji świadka historii z 5 marca 2013

Niemcy przychodzili oglądać konie i drażnili się z [nimi]. Były takie dwa konie, jeden się nazywał Iwan, czarny, nazywali go [tak], bo obsługiwali go Rosjanie, przychodziła grupka Rosjan do obsługi koni, a druga, kobyła, nazywała się Lotta, szara, ona okropnie kopała. Iwan gryzł, a Lotta kopała, ale Niemcy przychodzili się drażnić. [Z końmi] obchodzili się dosyć dobrze. I zresztą dbali – myśmy musieli rano [konie czyścić]. Było czyszczenie: zgrzebło, szczotka, zgrzebło, szczotka. I był czyszczony beton, na betonie robiło się ryski – oni sprawdzali, jak oczyszczony koń, ile tych rysek jest – ten brud się ściągało z konia i ryski robiło na tym betonie. Sprawdził, wyczyszczony koń jest i można było konie brać i już do roboty zaprzęgać.